Thursday, May 6, 2010

XiXi Wetlands in Negotions with Jackie

According to THIS (TRANSLATION) article Xixi Wetland Art Village is in negotiation with Jackie to develop a Jackie Chan Arts Center within the complex. They are hoping to attract more celebrity interest in the park.


Xixi National Wetland Park (Chinese: 西溪国家湿地公园) is the first and only national wetland park in China, located at the west part of Hangzhou, Zhejiang province, a total of 10.64 square kilometers (26,300 acres). The park is densely crisscrossed with six main watercourses, among which scatter various ponds, lakes and swamps.

XiXi Wetland has a history of more than 1,800 years and an abundant cultural heritage---it’s the original site of Chinese South Opera; it has a traditional Dragon Boat Contest; it contains the vivid life of a water village, featuring silkworm feeding and silk production.

FROM WIKIPEDIA (more info available on page)



Some information on the design concept of the Art Museum

Xixi Wetland Art Museum, China
Studio Pei-Zhu, Architects

Located in a rural nature preserve near Hangzhou, the Xixi Wetland Art Museum will be a destination for both nature and art. The design respects the surroundings, yet is an innovatively modern expression of humanity and art. As the centerpiece for the Arts Village in the preservation park, the project is iconic and memorable. People visit the building to experience nature, art, and hopefully understand more about their own life in the process.

The concept stems from the interaction between building and nature. As leaves fall from trees they arrive naturally on the ground. The resulting form creates shelter against the earth. This design creates the genuine qualities of fallen leaves and shelter through five buildings that communicate and are connected in a natural method.

The buildings are scattered like five leaves. Some leaves overlap and attach with other leaves. One leaf remains separate, yet still unites in visual language with the linked leaves. No two leaves on earth or identical, so each building has a unique and identifiable form. The four linked leaves house functions for business, recreation, hotel, restaurant, and reception. The singular leaf is the art museum.

The buildings remain low to the ground and then expand upward and outward toward the sky. This is similar to the manner that a leaf on the ground is folded and gestures towards the trees above. The smooth and organic form will blend into the landscape and reflect the surrounding nature.

The building is covered by light colored, reflective zinc panels that have a brushed finish. This finish creates a diffused and soft reflection of the building's interaction with people and nature. This blending influences a person as they experience the museum. All colors, light, and details merge into a continuous representation that is not recognizable as individual objects, but are distinguished as a uniform and natural image. Man lives with nature in peaceful coexistence.

The organic form and ecologically-inspired surfaces create spaces on the inside of the building that are open and comfortably scaled. This free plan allows for maximum flexibility and adaptability for the user. The windows and skylights are arranged according to a natural fractal that brings light into the building. This pattern created a quality of light on the interior that is reminiscent of soft filtered sunlight shining through the forest canopy.

As people experience the project, the buildings and nature blend together into a serene cohesive experience.



Post a Comment


Note: Only a member of this blog may post a comment.